Passatge de Conradí. En primer terme, l’Ateneu Popular de l’Eixample.
És un passatge impossible, o gairebé impossible. En altres paraules: per lògica històrica no hi hauria de ser. Però hi és. Això ens planteja molts interrogants. En alguns casos només podem suposar quina és la resposta. Avui anem al Camp d’en Grassot, al districte de Gràcia, al passatge Conradí.
Són moltes les illes de l’Eixample (tot i ser a Gràcia, aquest indret encara forma part de l’Eixample dissenyada per Cerdà) que estan tallades per passatges. Sovint però els passatges tallen la illa pel mig, ja sigui en sentit de mar a muntanya o de Besòs a Llobregat. El passatge Conradí talla la illa de Sardenya, Sicília, Còrsega, i Rosselló, en sentit Besòs – Llobregat, però per l’extrem inferior. El passatge està situat tant a baix que amb prou feines s’hi va poder construir la línia de cases que dóna al carrer Rosselló.
El surrealisme urbanístic no acaba aquí. Antigament, el passatge travessava la illa de banda a banda. Però fa uns anys es va construir un edifici que tanca el passatge, convertint-lo en un cul de sac.
Potser van els remordiments de l’arquitecte, la història que sempre manté els rastres del pas del temps, o les ordenances municipals. El fet és que tot i tancar el passatge Conradí i convertir-lo en cul de sac, es va obrir un petit espai a l’entrada del carrer.
De lluny sembla un garatge. Però no ho és. És tan sols un espai obert entre dos edificis, un espai que no dóna enlloc. Un cartell hi posa “passatge de Conradí”. És el petit bocí de Conradí que sobreviu a l’altra banda del bloc que el va partir en dos trossos.
Anem ara al tram més llarg del passatge. S’hi manté dempeus una filera de deu petits edificis de planta i pis. El conjunt pot semblar discret. Però és un passatge excepcional. Anem a veure per què.
Conradí, abans que es tanqués l’accés al passatge des del carrer Sardenya.
La primera sospita que vaig tenir a l’hora d’estudiar aquest passatge és la seva ubicació. Per què talla la illa de l’Eixample per l’extrem inferior? La resposta: el passatge es va construir abans que hi arribés la malla quadrada de Cerdà. Si comparem el passatge Conradí amb d’altres passatges de la zona i de l’Eixample en general veurem algunes diferències.
Passatge Torres, molt proper al de Conradí, construït a la dècada de 1920.
Els edificis de la majoria dels passatges de l’Eixample, ja sigui dins del districte de l’Eixample o de les zones d’altres districtes que segueixen el mateix disseny de Cerdà, tenen un sol pis. I justament pel disseny dels edificis de Conradí veurem que aquí alguna cosa no quadra.
Fragment del mapa de Josep Maria Serra de 1891, en que està ressaltat en groc el camí d’Horta i en que apareix, encerclat en vermell el passatge Conradí. Ressaltat en groc el traçat de l’antic camí de Barcelona a Horta. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
En un mapa del pla de Barcelona de 1891 veiem que ja hi apareix el passatge Conradí. Aquí, però, el passatge encara no és un passatge, sinó una filera d’habitatges en forma de “L”, que a la vegada formava part d’una zona poblada de petits nuclis habitats. D’aquesta “L” només sobreviuria la part inferior.
Imatge de principis del s.XX des de la bastida de la Sagrada Família on es veu la zona del Camp de Grassot encara molt poc poblada. Font: Centre Excurionista de Catalunya.
Tot i estar més a prop de Gràcia, aquesta zona pertanyia al municipi de Sant Martí de Provençals. El torrent de Mariner, molt proper, feia de partió entre Gràcia i Sant Martí. Conradí, però, quedava encara dins de l’enorme territori de Provençals. A l’altra banda, ja s’hi havia començat a construir el barri del Camp d’en Grassot, un bocí de l’Eixample dins del municipi encara independent de Gràcia. Avui en dia, el passatge forma part, per molt poc, del districte de Gràcia, ja que la frontera entre districtes no podria passar per entremig de les illes de cases, tal i com faria el torrent d’en Mariner.
Fotografia feta des de la Sagrada Família, aproximadament l’any 1915. S’hi veu una fil·lera de cases blanques, encara sense els edificis del davant que donen al carrer Rosselló. Font: Arxiu Mas-Ametller d’Art Hispànic.
Al 1891, a banda i banda del torrent de Mariner ja feia moltes dècades, fins segles, que estava habitada aquesta zona. Hi havia nombroses masies i alguns petits nuclis de menestrals. A prop de Conradí, s’hi havien instal•lat petites indústries de rajolers, fet que atreia a treballadors que començaven a convertir el que fins llavors havia estat un territori únicament rural en un d’urbà.
Quan la malla de Cerdà va arribar aquí van desaparèixer molts d’aquests nuclis. A principis del segle XX desapareixien els carrers de Sant Jaume, Rere Sant Jaume i Sant Isidre, el Malecón, masies com Ca l’Arquer, Can Grassot i Les Cases Verdes i d’altres masies més, quan es va obrir el tram superior del Passeig de Sant Joan.
La darrera casa del carrer Sant Isidre, del segle XVIII, a punt de ser enderrocada per la construcció d’un bloc de pisos al Passeig de Sant Joan (a mà dreta), l’any 1931. Font: Arxiu Municipal del Districte de Gràcia.
Desapareixia així tot un món mig rural i mig urbà. Un indret que deuria ser fascinant i antic; construït als segles XVII i XVIII o fins i tot abans.
Deixem enrere el passat, per creuar de nou el torrent de Mariner i tornar al passatge que ens ocupa.
Imatge nocturna del passatge de Mariner, que encara conserva el nom del torrent que baixava just per aquí per unir-se’n, més avall, a la Riera d’en Malla, després Bogatell, que desemboca a la platja del Bogatell.
En el mapa de 1891 veiem un passatge de Conradí construït sense pensar en l’Eixample. Les cases del passatge, sobretot els números 19 i 21, mostren encara avui un tipus de construccions que concorda molt bé amb edificis com els del carrer Fraternitat, dins de la vila de Gràcia, construïts a inicis del segle XIX.
Edificis del passatge Conradí. Els últims són els números 19 i 21.
Edificis de principis del segle XIX al carrer Igualada, a Gràcia.
Pel mapa de 1891, per la seva ubicació dins de la illa de l’Eixample, per l’aspecte dels seus edificis i per la foto de 1915, és molt possible que aquest passatge és de principis del segle XIX o, fins de finals del segle XVIII. Necessitava però una evidència documental, algun autor que em comfirmés les meves sospites.
I la vaig trobar en el llibre de Josep Vega i Gómez, “Els primers batecs històrics de Sant Martí de Provençals: aproximació als orígens” (1993). Segons Vega i Gómez el passatge Conradí forma part d’una antiga barriada anomenada el Poblet. Era una barriada dispersa en la zona de l’actual Sagrada Família, formada per casetes humils disperses i una masia, Can Xirot, que va ser enderrocada als anys 1940. Tan sols hi havia un sol carrer, que s’anomenava carrer d’en Peus, l’actual passatge Conradí.
Fins fa quinze anys, encara hi havia un passatge sense asfaltar a la zona del Fort Pienc, i que formava part de l’antic camí a Horta. Avui, però, ha perdut la seva fesomia original i ha estat reformat com a un interior d’illa amb un petit parc.
Antiga carretera d’Horta, als anys 1990, abans de ser reformada.
Avui, el carrer d’en Peus o passatge Conradí és el carrer més antic de l’Eixample i l’únic que a més ha sobreviscut al creixement de l’Eixample de Cerdà. És de lluny (per una distància d’almenys 60 anys) el carrer més antic dins de la zona de l’Eixample. Un testimoni realment excepcional, fascinant, d’arquitectura popular, rural, que ha pogut sobreviure a la gran ubranització dels últims cent quaranta anys.
Passatge Conradí.
Com és que ningú en sap res del valor històric d’aquest passatge? Per què no hi ha una placa al principi del carrer recordant la fita d’aquest antic carrer? Si passeu pel carrer Sicília amb Rosselló, pareu-vos. El carrer d’en Peus o passatge Conradí, un passatge gairebé impossible.
Enric H. March diguè:
M’encanten aquests passatges, autèntiques relíquies del passat. Jo vaig viure uns quants anys en el passatge de Pau Hernández, a Cartagena entre Provença i Rosselló. Fes-li un cop d’ull.
cancowley diguè:
A si? Quina casualitat! Sempre em fan una mica d’enveja la gent que viu en un d’aquests passatges, tot i que també deu tenir els seus inconvenients. Vaig descobrir aquest passatge i el de León fa uns dies, a la cerca de passatges, ja que en aquella zona n’hi han molts.
Bliss Can diguè:
Quin descobriment! Has resolt el misteri 🙂 M’agradaria poder parlar en privat sobre el tema. Com ho podriem fer? Gràcies …
cancowley diguè:
Gràcies! Et passo la meva adreça de correu i així podrem comunicar-nos millor: perecowley@hotmail.com.
Magda diguè:
Hola! I el passatge Vilaret? Seguia algún antic camí? Es molt aprop d’on visc i veig que ja surt urbanitzat al famós mapa de 1890 com si fos la part d’abaix d’un torrent? També em fascina a través de l’orografia de l’eixample (que de llobregat a besós sembla pla pero no) on estaven les antigues rieres…
cancowley diguè:
Magda! És un dels temes que més m’interessa. I és inacabable, per tant gran que és l’Eixample! La veritat és que no coneixia el passatge Vilaret, així que no et sé contestar les teves preguntes. He vist que travessa dues illes, això ja és un bon indici. A veure què en descobrim!
cancowley diguè:
Magda, em vas escriure fa uns mesos preguntant pel passatge Vilaret. Doncs ja tinc la resposta.
Aquest passatge segueix el traçat d’una antiga riera, la riera de Milans, que baixava des de Can Baró fins al Poblenou.
Jordi Casadellà Saladas diguè:
Tot i que la memòria em pot fallar, jo puc explicar algunes coses d’aquest passatge. L’any 1981, quan jo encara no havia fet 20 anys, vaig començar a treballar a una empresa ubicada a aquest passatge. Es tractava de “Cartonajes Plagón”, una empresa familiar de papers, cartrons i embalatges, que la portava el Sr. Martí i el seu fill. Tenia dos treballadors al magatzem i jo feia d’administratiu. Recordo que llavors el passatge ja estava tallat al final, o sigui que pel cap baix fa 33 anys que està tallat. a més, si no recordo malament el passatge rebia el nom de “Pasaje Coradino”, que no Conradino, no sé si degut a un error involuntari o a una mala adaptació en castellà del nom original (tots els carrers estaven en castellà l’any 1981). No tenia ni idea que era el carrer més antic de l’eixample!
cancowley diguè:
No sabia que hi havia hagut una empresa en aquest passatge! Sovint és complicat dir quin és el carrer més antic. El traçat de la Travessera de Gràcia és més antic, però tots els edifcis que hi han són de després de l’any 1860. Els edificis del passatge Conradí en canvi són d’abans que es construís l’Eixample, tot i que és molt difícil saber de quan són exactement (1830? 1820?). Sigui com sigui, quan es va construir, només hi havia camps i masies, és un vestigi fascinant. Pel que fa el nom, ha tingut diverses versions, totes incorreccions: Coradino, Conradino i Conradí, que fan referència a un duc alemany anomenat Konrad. Ho explica el web del nomenclator:
http://w10.bcn.cat/APPS/nomenclator/frcontent.jsp?idioma=0
Judith diguè:
Bon dia, avui he llegit el teu article publicat ja fa uns anys, 2013, del passatge Conradí.
M’encanta la definició que li dones: EL PASSATGE IMPOSSIBLE.
Parles de les últimes cases del passatge, Nr. 19-21, molt dignes encara. Però m’agradaria mostrar-te i explicar-te una mica com estant les tres primeres cases del passatge, el Nº.1,2,3. Podria enviar-te una fotografia actual per e-mail?
Que bonic que seria que el passatge es conserves, i que en els primers solars, un cop nets, hi fessin uns horts urbans, recuperant el que podia haver sigut en els inicis.
Ara el únic que jo veig en un primer tram del passatge, i des de fa anys, cada dia, i com podràs veurà a la fotografia, és runa, brutícia, deixadesa, e inclòs mal viure per algun que altre sense sostre.
@cancowley diguè:
Gràcies pel teu comentari, Judith! Pel que sé hi va haver un incendi fa uns anys, no? Després n’hi ha una que va ser l’Ateneu Popular de l’Eixample que ara està deshabitada? Et passo el meu mail per si em vols imatges dels números 1, 2, 3 del passatge: perecowley@gmail.com. M’interessaria tenir-ne imatges!
Gràcies!
Pere
Jordi Julian Casaban diguè:
Bon dia,
Una companya i jo estem realitzant un estudi històrico-arquitectònic sobre el passatge conrradi per a una assignatura del nsotre màster en patrimoni cultural. Després de llegir el teu blog, ens ha paragut molt interessant tot el que has averiguat sobre ell i ens agradaria molt, si es possible, poder parlar amb tu sobre el tema.
Moltes gràcies.
@cancowley diguè:
Hola Jordi!
Perdona per contestar tard. He tingut l’ordinador espatllat durant unes setmanes i no he pogut estar del blog. Me n’alegro que us hagi semblat interessant. Si et sembla, t’escric un mail i seguim parlant per allà.