Si Paco Candel baixés anés al barri de la Marina del Prat Vermell, no reconeixeria ni tant sols el lloc on va viure de petit. Casa seva i tot el seu barri, les Cases Barates, o Eduard Aunós, va ser enderrocat a principis dels anys 1990, i ara és, bàsicament, un immens i trist descampat.

eduard aunós
Imatge aèria del barri de les Cases Barates.

Si un pescador de la Marina de 1920 volgués anar al lloc on va viure, probablement es posaria a plorar. Ni tan sols podria arribar a la platja, una platja magnífica.

platja1
Platja de la Marina, principis del segle XX

Ambdós reconeixerien tan sols un parell de carrers antics. I segur que reconeixerien la Colònia Bausili.

DSCN0129

Tot i tenir nom de carrer, es tracta d’un petit passatge peatonal, paral·lel a l’avinguda de la Zona Franca i amagat (i pràcticament encastat) darrere d’una benzinera. El carrer està enfonsat ben bé dos metres per sota del nivell de l’avinguda.

DSCN0125
Benzinera amb la Colònia a mà esquerra.

Entrar al carrer de la Colònia Bausili és retrocedir 90 anys en el temps. Les cases dels obrers van ser construïdes als anys 1920, aprofitant l’estructura de la fàbrica fundada per l’industrial Andreu Bausili Abadal (1833-1890). Viatjar en el temps i descobrir vestigis del passat pot ser relativament fàcil a d’altres barris de Barcelona, però resulta gairebé impossible a la Marina.

La Colònia Bausili és un dels pocs vestigis industrials i obrers de la Marina, una zona que havia acollit moltes industries, a més de centenars d’horts, camps i masies. Tots van desaparèixer a partir de la dècada de 1960 i en nom d’un progrés econòmic que va comportar tanta misèria, explotació i destrucció del patrimoni i del medi natural.

DSCN0128

Les cases, blanques, de planta baixa i pis. Quan hi vaig anar el carrer era ple de joguines, i sovint s’hi pot veure veïns amb taules i cadires, fent vida al carrer. Un autèntic tresor. Antigament hi havien viscut 140 persones, ara hi viuen 40. Tothom es coneix. Algunes cases, però, estan deshabitades i tapiades.

Fàbrica de Gabriel Boada i Travessera (2)
Fàbrica de Gabriel Boada, una de les fàbriques de la Marina, especialitzada en productes químics.

habitatges fàbrica bertrand i serra
Habitatges d’obrers de la fàbrica de Bertrand i Serra.

El conjunt, evidentment, no està catalogat ni protegit. Els edificis estan en bon estat de conservació dels edificis, reformats fa tant sols sis anys. Malgrat les reivindicacions del Centre d’Estudis de Montjuïc i  la voluntat dels veïns de quedar-se a viure al lloc on han viscut tota la vida (ells i els seus pares, i els seus avis), sembla que l’ajuntament vol enderrocar la Colònia.

DSCN0124
Rètol que anuncia la construcció d’un nou barri.

S’hi ha de construir un barri nou de trinca, això si, ecològic i sostenible. Les obres avancen molt lentament; no hi ha diners ni promotors. Just al darrere hi ha un descampat immens, a on fins la dècada de 1990 hi havia hagut el barri de les Cases Barates, construït a la dècada de 1930 i molt semblant a Can Peguera.

eduard aunós (4)
Edificis del barri de les Cases Barates

El carrer de la Colònia surt del carrer d’Ulldecona, que està patint la força dels enderrocs i s’ha omplert d’edificis mig derruïts i descampats. Al costat, als carrers Amposta i Tortosa,  hi ha un grup d’edificis construïts per reallotjar alguns dels veïns que van perdre casa seva amb l’enderroc de les Cases Barates.

DSCN0134
Carrer d’Ulldecona

Una cosa que hem d’aprendre a la Marina és que aquí els barris realment són barris. Són petits i abastables i tenen sovint tres o quatre carrers i menys d’un miler d’habitants; sovint menys d’un centenar. Segurament, el barri de la Colònia Bausili és el més petit dels barris de la Marina. La Colònia ocupa un espai mínim. Amb prou feines 30 metres de llargària de carrer i 20 d’amplada.

Amb aquesta entrada comencem un viatge pel territori de la Marina. Dedicarem unes quantes entrades a conèixer i reivindicar el seu patrimoni humà i arquitectònic.

Us deixo amb quatre enllaços sobre la Colònia Bausili i la Marina en general.
– L’enllaç dels articles sobre la Marina del blog d’història de l’Hospitalet de Llobreegat; que m’han ajudat i m’ajudaran a escriure els articles sobre la Marina. Fins a finals del segle XIX, la Marina havia format part del municipi de l’Hospitalet.
– Un article d’El País, del 2008.
– Un breu reportatge de Barcelona Televisió.
– Un article del Centre d’Estudis de Montjuïc, publicat a la Revista Bibliogràfica de Geografia i Ciències Socials de la Universitat de Barcelona que analitza els projectes urbanístics i la construcció d’un nou barri a la Marina.