De Sarrià a la platja. Fa poc més de cinquanta anys, aquest era el camí més directe per a la gent de Sarrià, de Les Corts i de Sants per anar a la platja, al mar, al port. La platja de la Marina ha desaparegut.  És un camí antic, tant antic com l’antic port romà o almenys tant  antic com Sarrià, que sorgeix cap al segle V.

El camí, evidentment, encara existeix, convertit en carrers que van canviant de nom. Però de tots els trams, només n’hi ha un de molt petit que encara segueix sent i dient-se “Camí”. Manté encara l’aspecte intacte del camí que va ser durant tants i tants segles. Poc a poc, però perd els edificis que l’envolten ja que els plans urbanístics l’han condemnat a desaparèixer.

DSCN0146

A Barcelona hi ha pocs camins que segueixen anomenant-se camins. I encara n’hi ha menys que segueixin sent camins sense asfaltar o mantenint l’aspecte de camí.

El camí de la Cadena manté encara cases i petites naus industrials centenàries, moltes pintades de blanc. És un d’aquells llocs que són d’accés públic però en que els vianants no s’atreveixen a entrar per que veu gent asseguda a fora, al davant de casa seva. Semblaria que és el pati de casa seva; i ho és.

DSCN0147

Aquesta estranya i antiga combinació entre un lloc públic i un de privat és manté al camí de la Cadena. Permet a la trentena de veïns que hi viuen fer vida al carrer; una cosa que Barcelona ha anat perdent amb els anys.

DSCN0149

El camí de la Cadena es diu així per una raó molt senzilla. Al final del carrer hi havia una cadena. A l’encreuament del camí amb les vies del tren que anava a Martorell hi havia una cadena. Avui, és clar, el tren és subterrani. Passa per sota de la Gran Via. I ara, enlloc de trens hi passen cotxes. La barrera de la Gran Via segueix sent gairebé infranquejable com passa amb tant altres carrers-autopista de Barcelona; tot sigui per que els cotxes puguin arribar cinc minuts abans a la feina.

El vell camí però no es queda aquí, sinó que segueix cap al mar. Agafa l’actual carrer de l’Encuny i després el carrer de la Mare de Déu de Port, el carrer més antic de la Marina. Arriba finalment a la Colònia Santiveri, que va aparèixer al blog fa dues setmanes i després al Port.

DSCN0085

Carrer de la Mare de Déu de Port.

Segons sembla, el camí de la Cadena té els dies comptats. S’hi construiran blocs de pisos moderns. Es troba just al costat de Can Batlló, al barri de la Bordeta, a Sants. Ara el recinte de Can Batlló és obert al públic i s’hi pot entrar fàcilment. Passar per aquest camí i pel tram baix del carrer Parcerisas és tornar enrere en el temps.

DSCN0143

Carrer Parcerisas, poc abans de l’encreuament amb el Camí de la Cadena.

Un dels pocs racons on la ciutat torna a ser informal, torna a ser popular. Per aquí passaven pescadors que portaven peix a Sarrià i sarrianencs que anaven a veure el mar. Sé que aquest article pot fer poca cosa per salvar el Camí de la Cadena. Tot i això, volia almenys reinvindicar el valor d’aquest antic camí.