Quan camineu pel carrer Entença, entre Rosselló i Provença, veureu que hi ha nombroses palmeres mortes. Són víctimes d’un paràsit que està afectant moltes palmeres de la ciutat. Només dues palmeres, les més altes, sobreviuen a dins de la presó Model. Són a la cantonada dels carrers Provença i Entença dins de la Model, envoltades de torres de seguretat i filferros punxaguts.

DSCN0943

Les úniques palmeres que encara viuen, a la cantonada dels carrers Provença i Entença.

Sempre he relacionat les palmeres amb el passeig Colom, de camí a la platja i amb l’estiu, amb la calor, amb les vacances. Veure-les aquí, és com sobreposar dues imatges que resulten impossibles d’unir. Ocupen tan sols un minúscul espai de terra, volen poca aigua i són molt vistoses. És aquesta l’avantatge de les palmeres. Tanmateix, des del carrer són una petita bufetada a la vista: sí, aquí a dins, a la presó, també hi ha vida.

Que avui us parli d’aquestes palmeres tan excepcionals, és clar, no és gens casual. Avui fa quaranta anys que aquí hi va morir assassinat Salvador Puig Antich.

model, protestes, 1976

Manifestants fugint de la policia, al davant de la presó Model, al carrer Provença, 1976. S’hi veu una de les dues palmeres, que són protagonistes indirectes de l’entrada d’avui. 

Sempre he pensat que les presons són un mirall de la ciutat. Expliquen qui som, com ens veiem i com ens tractem, com a ciutat, com a societat, com a persones.  Potser ens mereixem quelcom de millor que desar, tancar i castigar a centenars de barcelonins.

Com veieu, l’article d’avui és un homenatge. Primer, és clar, a Salvador Puig Antich. Segonament, a tots els barcelonins que han habitat aquest petit i ominós univers paral·lel, al bell mig de l’Eixample, o a d’altres indrets com aquest que hi hagut repartits per Barcelona, com el que encara hi ha al carrer F, entre els carrers Quatre i Sis, a la Zona Franca.

DSCN0945

Tanca, filferros i detall d’una de les palmeres, des del carrer Provença amb Vilamarí.

I, per últim, és un homenatge a aquestes dues plantes que sobreviuen, o malviuen dins de la Model. La seva alçada les delata. Ja hi eren, en aquella ignominiosa matinada de fa quaranta anys.