Acabem l’any a Collserola. Som a quatre passes del carrer Perafita, a Ciutat Meridiana, la Meri com l’anomenen els veïns. Acabem aquí el nostre recorregut per Nou Barris. Durant dos mesos hem recorregut els barris de Vilapicina, Porta, Verdum, Roquetes i Trinitat.

DSCN7672

Detall de la Font Muguera (1).

La Font Muguera és una de tantes fonts –el web Fonts de Collserola n’ha trobat i inventariat 325- que hi ha a la serra de Collserola. La gran majoria són fonts d’aiguaneix, és a dir, fonts en que hi brolla aigua de la muntanya, no l’aigua d’una canalització.

DSCN7678

Les ruïnes d’un edifici antic, just a sobre de la Font Muguera, i dos xiprers. No he trobat cap informació de la funció o la història d’aquestes ruïnes.

Som al costat del barri més pobre de Barcelona. El que pateix més desnonaments i el que té més abstenció en jornades electorals com la d’abans d’ahir. La font va ser urbanitzada i restaurada fa vint anys pels alumnes de l’Escola Massana. És un lloc tranquil, emboscat, ombrívol. Una bona excusa per anar a veure el barri –força laberíntic, d’altra banda- que hi ha al costat un barri que cal visitar si s’és aficionat la història de Barcelona, fent veure, si podeu, que no sou turistes locals. Aquí també s’hi ha fet i s’hi fa historia.

DSCN7674

El doll de la Font Muguera.

A diferència d’altres anys, aquest 2015 hem recorregut certs barris amb més calma que l’habitual, dedicant unes quantes setmanes a un sol lloc: Sants, Sant Gervasi de Cassoles, Horta i Agudells, Nou Barris. També hem passat, però, per La Mina, en una entrada que va costar hores de feina, i mitja dotzena de visites al barri, amb l’excusa de conèixer el seu passat rural i per començar a albirar tota la seva complexitat social i la seva misèria, que com la de Ciutat Meridiana, és també la misèria pròpia de la nostra ciutat.

L’any que ve el començarem recorrent Collserola per baixar a Gràcia i mirar-nos en profunditat la història que conten certs murs i buscar detalls que no encaixen. Hi hauran menys camins i més murs, finestres que estan fora de lloc, reixes forjades, pedres mal tallades. I, és clar, tornarem a Nou Barris, revisitarem el Poblenou i anirem a Esplugeus, de camí a Cornellà.

DSCN7687

Les fulles esgrogueïdes que, a principis de novembre, contrastaven amb el color fosc i humit de la Font Muguera.

Ens acomiadem des d’aquí. Ciutat Meridiana i Nou Barris tenen dret a ser integrats en un nou relat de Barcelona, que deixi de fixar-se exclusivament en certs llocs i certes capes socials: el Passeig de Gràcia –on avui en dia no hi viu pràcticament ningú-, a l’Eixample, a certs llocs de Ciutat Vella.

Deixem de descriure la perifèria de forma pintoresca i paternalista, de narrar la nostra història amb autocomplaença. Un nou relat més ric, més profund i més plural. Sigueu crítics amb Barcelona i passeu una tarda a la Font Muguera, beveu-ne l’aigua (no potabilitzada, però ben bona), i perdeu-vos entre els blocs de Ciutat Meridiana i les vistes sobre la vall del Besòs i la serra de Marina. Revisitem la nostra ciutat.

 

—-

(1) Segons el web de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, la Font Muguera s’escriu amb o, per tant Font Moguera, però nosaltres hem triat la grafia del web Fonts de Collserola.