En aquesta pàgina hi trobareu un llistat d’alguns dels blocs i llocs web que parlen sobre la història de Barcelona o d’algun dels seus barris. Això sí, els comparteixo amb la condició que no deixeu de seguir aquest bloc!
Xavier Miserachs, carrer de la Boqueria, 1963
Barcelona. Webs que parlen sobre tota la ciutat.
– Bereshit. Porta com a subtítol La reconstrucció de Barcelona i altres mons. Obra d’un dels blogaires més prolífics de la ciutat, parla sobre la història de Barcelona, però també de tota mena de temes culturals relacionats amb la ciutat: cinema, literatura, judaisme, tradicions, art, etc.
– Barcelonasfera, pàgina web amb un llistat de webs i blocs sobre Barcelona.
– Barcelonafília: la gran pàgina web sobre tot allò que ha desaparegut. Edificis, bars, discoteques, monestirs, masies, que han tancat o han estat enderocats. Té un grup molt actiu al facebook i també és present a twitter.
– Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Una autèntica mina d’or. El CEII, amb seu a Sant Andreu del Palomar, edita la revista Finestrelles, amb estudis i articles sobre la història de Sant Andreu i Barcelona. Tots els números estan disponibles a la xarxa. També podreu trobar el CEII a facebook i twitter.
– Districte Onzè. Fan entrevistes, reportatges i articles sobre els temes d’actualitat de la ciutat, els moviments i les reivindicacions veïnals i els problemes urbanístics. On bon mitjà de comunicació per a barcelonòfils i berclonautes.
– Història de Barcelona. Un lloc web amb nombroses curiositats històriques sobre la ciutat, que, a més, et permet bussejar-te en mapes antics i comparar-los amb d’altres de moderns.
– Viaje a la Barcelona secreta. Aquest bloc us descobrirà alguns dels secrets més inesperats de Barcelona, sempre acompanyats de fotografies de gran qualitat.
– El lloc web Barchinona es subtitula Recursos per a la història i la historiografia de Barcelona. Hi trobareu notícies, biografies dels historiadors més importants sobre la ciutat, nombrosos enllaços, ressenyes de llibres, una agenda setmanal de les properes xerrades i rutes, les efemèrides que es compleixen cada dia, a més d’un cercador de topònims i recursos bibliogràfics.
– AltresBarcelones. Un dels blocs pioners en parlar sobre història de Barcelona, sobre les seves llegendes i històries més sorprenents. Gràcies en part a la difusió d’aquest bloc, s’han salvat alguns dels vestigis de la història de Barcelona, com la Vil·la Urània i el nom de l’antic carrer Miquel Pedrola (pintat sobre una paret l’any 1936), a l’actual carrer Sant Miquel de la Barceloneta.
– La mentiras y verdades que son muchas en la vida. Així es titula un bloc que segurament té les millors fotografies històriques de Barcelona, les més insòlites i amb molta resolució (algunes de les quals he reaprofitat en aquest bloc). Viatja per tot el pla de Barcelona, explicant la seva història més deconeguda; amb pràcticament una entrada cada dia.
– Veclus fa més vint-i-cinc anys que estudia edificis històrics de la ciutat, tant per a la seva restauració com per conservar-ne la memòria en cas d’enderroc. A la seva pàgina web hi apareixen nombrosos imatges dels edificis estudiats, els llibres que han publicat i alguns dels articles online.
-El projecte Vist a Barcelona retrata i explica conflictes socials i urbanístics de Barcelona, des de l’enderroc de Vallcarca al de les cases barates del Bon Pastor, fotografiats per fotògrafs joves.
Francesc Català Roca, Via Laietana, 1954
Pàgines temàtiques. Webs que parlen sobre Barcelona, des d’un tema en concret.
– El Rec Comtal. Com diu el seu nom, aquest bloc parla sobre el Rec Comtal, la seva història i els rastres i vestigis que ha deixat en barris com Vallbona, el Clot o el Fort Pienc. Apunts sobre el Rec recull una gran quantitat d’imatges i videos sobre el rec, ordenats per trams i barris.
– el blog de la plataforma que defensa la conservació del Canal de la Infanta, inaugurat l’any 1817, i que extreia aigua del riu Llobregat per a regar la zona agrícola de la vall baixa i del delta.
– Què passa si fem una pàgina web sobre les novel·les que parlen sobre Barcelona? Això és el que ha fet La gran novel·la de Barcelona. Hi trobareu articles molt complets sobre una cinquantena llarga d’obres que se situen a la ciutat, a més d’un mapa on es localitzen les novel·les.
– Refugis antiaeris. Un bloc molt interessant que parla i comparteix informació sobre els refugis antiaeris construits durant la Guerra Civil.
– Red Ferroviaria de Barcelona. Tot i que ja no s’actualitza, les seves nombroses entrades expliquen històries i anècdotes molt interessants i sorprenents sobre els metros i tramvies, les estacions i els combois i tot allò relacionat amb el món del tren a Barcelona.
– Estacions fantasma. Un bloc sobre un tema molt poc habitual: les estacions fantasma de Barcelona, estacions abandonades o que mai han arribat a ser inaugurades. El bloc ja no s’actualitza però paga la pena visitar-lo; tant pel tema com pel que explica.
– Les ruines del Casino de la Rabassada són un dels llocs més inquietants de Barcelona. Aquest bloc explora el seu passat luxós i exclusiu i el seu present fantasmagòric.
– Tot Passejant recull centenars d’articles sobre els edificis modernistes de Barcelona i la seva rodalia, amb moltes imatges i informació sobre els arquitectes.
Barris i viles del Pla. Pàgines web que parlen sobre un barri o una vila o municipi del pla de Barcelona.
La Barceloneta. El web de La Barceloneta Rebel no parla d’història, ni té un fitxer de fotografies del segle XIX. Aquest grup de veïns fa encara una feina més necessària: defensa la història, la memòria col·lectiva, la identitat, el barri mateix. Un barri que està sent depredat per immobiliàries i poblat per turistes que sovint no respecten o menyspreen el veïnat. Com diuen ells humilment, fan “una mica d’activisme veïnal a la xarxa”.
El Bloc dels Pescadors va ser construït a la dècada de 1960 per un equip d’arquitectes liderat per Josep Antoni Coderch, i forma un interessant conjunt d’onze edificis. Va allotjar alguns dels habitants del Somorrostro que van perdre casa seva quan l’ajuntament va enderrocar el barri. Aquest web explica el procés de rehabilitació del Bloc.
El Bon Pastor és un dels barris menys coneguts de Barcelona. Gran part del polígon de cases barates construït als anys 1920 i 1930 ja ha estat enderrocat, però encara en queda una bona part; prop d’un centenar. Les cases baixes i els carrers peatonals, comporten una forma diferent de viure a la ciutat, més solidària i menys individualista. La seva és l’arquitectura de les classes populars, tant menyspreada sempre pels ajuntaments. El web Bon Pastor resisteix reivindica tot això i proposa solucions diferents a l’enderroc massiu del barri.
Ciutat Vella. L’Abans de Via Laietana explica com a partir de l’any 1909 van desaparèxier els més de vuitanta carrers dels voltants del que avui és la Via Laietana i l’avinguda de la Catedral. Qui s’en recorda de l’antic carrer Corríbia, de la Riera de Sant Joan o del fosc carrer de l’Infern?
El Clot – Camp de l’Arpa. . El Taller d’Història del Clot-Camp de l’Arpa és un dels grups més actius de la ciutat. A més del seu blog, han publicat llibres i organitzen nombroses xerrades. També tenen un grup de facebook.
El Coll – Vallcarca. El Grup d’Estudis del Coll – Vallcarca és una de les associacions més actives de la ciutat. No tenen un pàgina pròpìa. Tot i això, al lloc web Coll 2.0, hi trobareu nombroses fotos antigues i explicacions històriques del barri recopilades pel Grup d’Estudis. Tenen una pàgina molt activa al facebook.
Collserola. No és un barri de Barcelona, però amaga incomptables secrets, fonts, masies, camins, corriols. Us recomano dos webs. Fonts de Collserola busca algunes de les centenars de fonts que hi ha a la serra. Toponímia de Collserola explica tots els topònims de la cara sud de la serra, des de masies a rieres i fonts.
Les Corts. Destaco dues pàgines sobre la vila de Les Corts. Salvem la Colònia Castells defensa la presevació de l’única colònia industrial de la ciutat, i dedica un espai a retalls històrics. Explica la història del barri i de tota la vila de les Corts, amb un vídeo amb una simulació virtual de com era la zona fa dos mil, mil, cinc-cents o cent anys. En segon lloc Xarxa ciutadana de Les Corts, que cerca crear justament això, una xarxa ciutadana que recuperi la indentitat de la vila. També té una secció dedicada a la història de Les Corts.
L’Eixample. El blog La Barcelona Oblidada parla de botigues, cases, visitants il·lustres que han passat pel centre de Barcelona, centrant-se sobretot a l’entorn de la Plaça Catalunya i el Passeig de Gràcia. El mateix autor del blog té una pàgina de facebook que col·lecciona fotografies antigues de la plaça Catalunya, una de les places que més han canviat a la ciutat.
Esplugues. El nostre interès per la història no s’acaba a Barcelona. Esplugues és a tocar de Barcelona, però té la seva pròpia història, a més de conservar un extraordinari nucli antic amb tota la seva fesomia rural. En parlen La Caixa dels Trons, un blog dedicat a la història antiga de la vila, i el web de Josep Florenza, un dels especialistes en història d’Esplugues.
Fondo. Creuem el Besòs. El barri de Fondo, a Santa Coloma de Gramenet és un dels barris més interessants de tota l’àrea metropolitana. De la seva història en parla el web EnelFondo, que recopila tant articles i entrevistes publicats en revistes com Grama, o notícies actuals. Un dels millors webs sobre història local de tota l’àrea metropolitana!
Gràcia. El Taller d’Història de Gràcia fa més de vint anys que estudia i dóna conèixer la història de la vila, a més de publicar llibres i organitzar visites al refugi antiaeri de la plaça Diamant. La seva pàgina web no conté massa informació històrica, tot i que sí que anuncia les moltes activitats que fan. Una pàgina que sí que té molta informació, a més de mapes, rutes i fotografies és la de l’Associació de Veïns de Lesseps, una plaça que ha canviat radicalment en els últims seixanta anys. Per últim us proposo GràciaNet. És una xarxa ciutadana en que hi ha un apartat específic dedicat a la història, la Graciapedia.
Horta – Guinardó. Sens dubte, Memòria dels barris és un dels blocs més exhaustius sobre la història de Barcelona. Si voleu saber qualsevol cosa sobre Horta i Guinardó, aquest és el vostre bloc. Un gran descobriment que he fet fa poc és El Pou – Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada. Han publicat llibres sobre les rieres d’Horta-Guinardó, rutes tant per seguir-les com per conèixer la història dels barris del districte, que podreu trobar al seu blog .
L’Hospitalet de Llobregat. Creuem la Riera Blanca i anem a la segona ciutat més gran de Catalunya. Trobarem un dels millors blocs sobre història local i urbana. També hi trobareu entrades sobre Esplugues o la Marina, que abans de formar part de Barcelona, va pertànyer als municipis de Sants i l’Hospitalet.
El grup de blogs i webs sobre la història de l’Hospitalet ha anat creixent en els últims anys. Local-mundial és blog molt recomenable, amb articles molt ben documentats i extensos sobre la història de l’Hospitalet. I, en tercer lloc, el blog d’Irineu Castillo, Memento Mori. Castillo també ha creat un canal de youtube. Hi podrem trobar videos que resumeixen els articles del seu blog.
L’Hospitalet, però, és una ciutat, amb barris amb història pròpia. N’és un exemple el blog sobre La Torrassa, un barri fascinant, pels seus passatges, per les seves places, per la seva gent. I per la torrassa de la Torrassa, és clar.
Abans de marxar de L’Hospitalet, una darrera recomanació, de caire reivindicatiu. L’associació Salvem la zona agrícola de l’Hospitalet lluita per conservar el territori que encara no ha estat urbanitzat, al voltant de la masia de Cal Trabal. El web va ser molt actiu amb el projecte d’Eurovegas, però encara avui continuen reivindicant la part rural del municipi.
Montbau. El barri de Montbau, a la part alta d’Horta, va ser construït a partir de 1953 i és un dels conjunts d’arquitectura racionalista més interessants de la ciutat. Us deixo amb dos enllaços, el primer sobre la història del barri i el segon amb els plànols del projecte de construcció de Montbau.
Nou Barris. Just a sobre de la Ronda de Dalt, entre els barri de Roquetes i Verdun, hi trobareu la seu de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. A més del bloc, també tenen grup de facebook, organitzen moltes accions, xerrades i rutes i han publicat llibres sobre la història del districte. Porten més de vint anys treballant per preservar i difondre la seva història. Felcitats!
Imatge del barri de Porta, a Nou Barris, als anys 70. Fotografia de Kim Manresa. Font: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.
Poblenou. Parlar de la història del Poblenou és parlar de l’Arxiu Històric del Poblenou, fundat l’any 1976. Al seu web hi trobareu centenars de fotografies antigues i un bon text sobre la història del barri. De la història del Poblenou també en parla el bloc Memòria del Poblenou.
Una de les principals reivindicacions del barri és la restauració de Can Ricart, el complex industrial més important del segle XIX que hi ha a Barcelona. És l’únic edifici que és Patrimoni Nacional de Catalunya en que no s’hi ha fet cap tipus d’inversió per restaurar-lo; més aviat al contrari. El web Salvem Can Ricart reivindica la seva restauració i moltes coses més; i a més ofereix un gran llistat d’enllaços i un arxiu de fotografies dels últims quinze anys.
I si parlem del Poblenou no ens podem oblidar de la desaparició del barri d’Icària. En parla el bloc Projecte Icària. Tant pel seu disseny, com per les excel·lents fotografies, per la documentació que acompanyen els articles, com pel tema; és un dels meus blocs preferits.
Viatge a Icària es mereix un paràgraf a part. Ens ofereix un exce·lent recull fotogràfic sobre la desaparició del barri, l’alt preu que va pagar Barcelona per organitzar els jocs olímpics.
Poblesec. Sabeu què és el CERHISEC? És el Centre d’Estudis Històrics del Poble Sec, és clar! Han publicat nombrosos llibrets que podreu trobar a la biblioteca del Poble Sec – Francesc Boix. El CERHISEC també és present a facebook.
Raval. No te quejarás por las flores que traído és un blog excel·lent, amb moltíssima informació i imatges sobre el Barri Xino. El nom del Raval, tot i tenir molta història, s’ha fet oficial fa poc més de vint anys, per substituir altres noms com Districte Cinquè o Barri Xino, i engloba a més, barris amb noms i entitat propis, com el barri del Pedró.
Sagrera. Es pensava que la Sagrera havia estat poblada des de l’edat mitjana fins que les obres de l’AVE van descobrir restes d’una vila romana que es va acabar sepultant per continuar amb la construcció d’una estació de grans dimensions que, probablement no s’acabarà inaugurant mai. El Centre de Documentació de la Sagrera estudia la història d’aquest barri que, tot i que sempre ha estat entre dos nuclis importants (Sant Andreu i el Clot), ha tingut una història i identitat pròpies.
Sant Adrià de Besòs. Fa poc que m’he atrevit a travessar el riu Besòs. I aquesta és la primera pàgina que he trobat sobre la història del municipi. Inclou imatges del primer document on surt escrit el nom de la vila o la història de com l’any 1929 Barcelona va intentar per totes les vies annexionar-se Sant Adrià.
Sant Andreu del Palomar. Us recomano dos blocs sobre la història de la vila: Sant Andreu del Palomar i L’Opinió Andreuenca, dos blocs molt ben documentats, amb nombrosos mapes i fotografies antigues, i històries molt interessants.
Sant Gervasi de Cassoles. Fa uns anys, a l’antiga vila Cassoles no hi havia consciència de barri, de vila. Ara però estan sorgint diferents iniciatives per recuperar la memòria històrica de l’antic municipi. Una d’elles és el bloc Finestres del Farró. És un molt bon bloc sobre la història del barri del Farró, un dels barris històrics de Cassoles.
Sants. Memòria de Sants és un molt bon bloc sobre la història de la vila, de les lluites obreres, les cooperatives i llegendes. Al bloc hi trobareu un mapa de les antigues cooperatives santsenques. Misteris de Sants és un bloc que relata les llegendes i històries misterioses, sobrenaturals o luctuoses de la vila. El bloc fa una feina important recuperant la memòria popular santsenca i acompanya cada història amb un petit dibuix.
Sarrià. La pàgina Història de Sarrià té més de trenta articles sobre la vila, com ara una descripció de 1833, un text sobre la revolta carlista de l’any 1834 o alguns articles sobre edificis i famílies del poble.
Tres Torres. Entre els dos antics pobles de Sant Gervasi de Cassoles i Sarrià trobem el barri de les Tres Torres, antigament travessat per torrents, amb camps i grans masies. Avui hi trobem un gran nombre d’edificis amb molt d’interès històric. En parla el blog de les Tres Torres.
Vallcarca. L’Observatori Actiu de Vallcarca estrena pàgina web, amb una gran quantitat de materials sobre les dramàtiques transformacions urbanes que ha patit el barri en els últims quaranta anys. És un web d’història i alhora de denúncia. Fa poc s’hi ha sumat una altra pàgina web, l’Àlbum de Vallcarca, que reuneix imatges antigues de la vall, que es poden situar en un mapa.
Carme Ferrer Vicepresidenta Grup d'Estudis Coll-Vallcarca diguè:
El lloc Web que citats com del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca no ha sigut mai d’aquest grup. Era una web elaborada per un técnic del Districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona. El nostre Grup te un grup a Facebook que s’actualitza diàriament Grup d’Estudis Coll-Vallcarca on hi han àlbums de fotos, opinió i aonteixements dels dos barris.
cancowley diguè:
Carme, no ho sabia. Ara ho canvio, gràcies per la puntualització!
Carme Ferrer Vicepresidenta Grup d'Estudis Coll-Vallcarca diguè:
No fa res. Gracies a tu per la teva tasca.
Margarita Lavilla Domenech diguè:
Trobo molt interessant el teu blog. Com puc fer per seguir-lo?
@cancowley diguè:
Margarita, me n’alegro que t’interessi. No he sabut trobar la forma per a que puguis seguir el blog. L’única opció que conec és que et vagis un compte de wordpress. Un cop a dins de wordpress pots seguir a tots els blogs que facin servir aquest sistema.
Sinó l’altra opció és anar visitant el blog de tant en quant. Publico de 3 a 4 entrades cada mes, la següent serà el dilluns o dimarts que ve. Abans en publicava més, 5 o 6 al mes, però cada cop em costa més feina preparar les entrades així que he baixat una mica el ritme.
Moltes gràcies per l’interès!
Sonia Tres diguè:
Gràcies per recomanar-nos!