Amb tant sols 12 hectàrees és el barri més petit de tots. Per això i per moltes altres raons, avui anirem a Nou Barris, al barri de Can Peguera.
Can Peguera era una masia situada a la falda del Turó de la Peira, a prop de Can Peira, que dona nom al turó. La barriada es va construir durant la dècada dels 1930, impulsada per Ramon Albó.
La característica més sorprenent del barri és la seva homogeneïtat. Es pot és l’únic barri de Barcelona on pràcticament tots els edificis són iguals. I és que tots es van construir al mateix moment i amb el mateix patró. D’una sola planta, de color blanc i emmarcades amb un color fosc, sovint blau.
Cada casa, però, presenta lleugeres variacions. Algunes són més blanques, d’altres tenen els marcs de colors lleugerament més foscos. Blau fosc, verd fosc, blau clar, vermell, lila. Veïns asseguts fent vida al carrer. Tranquil·litat.
Can Peguera és l’únic barri de cases barates que queda a Barcelona. Els barris del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, i la Colònia Castells, a les Corts, estan a punt de desaparèixer. El fet d’aparèixer com un barri propi dins del mapa de barris que fa uns anys va confeccionar l’ajuntament de Barcelona, sembla assegurar-li un llarg futur.
La masia de Can Peguera es va enderrocar als anys 1950, per construir-hi uns blocs de pisos modern. No es va conservar però la petita capella del segle XVIII, que avui és l’església del barri. Amb un aspecte barroc colonial, és la petita dosi d’història que conserva el Can Peguera. (A dalt, una foto dels 1960.)
Per anar a veure el barri us aconsello anar-hi una tarda assolellada (jo hi vaig anar una tarda ennovulada). Tot i que tots els carrers semblin iguals, intenteu buscar les petites diferències entre casa i casa. Fixeu-vos també en els noms dels carrers, dedicats a pobles de Catalunya: Fonteta, Bruguera, Llafranc, Flaçà, Agullana, Rocabruna, Fitor, Celrà, Riells, Bordils. Curiosament, gairebé tot els nomes dels pobles són de la província de Girona.
Aquí l’enllaç amb localització de Can Peguera. Podeu aprofitar i visitar l’antic Institut Mental i la seva església mig enterrada, que estan molt a prop d’aquí!
Anònim diguè:
LES CASES BARATES d’HORTA (Can Peguera) 1929 – 2029
Declaració de: Patrimoni Arquitectònic Cultural de Barcelona.
Candidats Eleccions Municipal Ajuntament de BCN 2011, promeses al Barri més pobre de la ciutat. VERGONYA!!
XAVIER TRIAS, CIU:
Protegirem el Barri amb la declaració de Patrimoni Històric per tal de garantir la seva estructura actual i el seu futur.
JORDI HEREU, PSC:
Impulsarem la preservació de Can Peguera com Patrimoni Urbanístic de la ciutat.
PERE PORTABELLA, ERC:
Trobar alguna manera de protecció del Barri com Patrimoni de la ciutat.
RICARD GOMÀ, ICV:
Declararem el barri d’interès històric com a últim referent de “les cases barates” de Barcelona.
¡Doncs, apa nois a treballar i complir la vostra paraula amb el Barri, les Cases Barates i el Poble!
Web de l’Alcalde Ajuntament de BCN
Nace el Observatorio de Barcelona para la Rehabilitación Arquitectónica (OBRA)
http://w110.bcn.cat/portal/site/Alcalde/menuitem.324915bcba5b5254bc12bc12a2ef8a0c/?vgnextoid=9f3dc62da781e310VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextchannel=809b3affad897310VgnVCM10000072fea8c0RCRD&vgnextfmt=formatDetall&lang=es_ES
cancowley diguè:
Gràcies per la informació.
M’he mirat el teu enllaç però ni hi he sabut veure quins plans té l’ajuntament. Em pots explicar quins projectes hi han per a Can Peguera.
Una abraçada!
Cipriano Mara diguè:
Qui et podria informar més o menys ben és un tal Pep Ortiz, crec que és el
president de l’AA.VV.
Del projecto “OBRA”, és evident que l’ajuntament té diners per rehabilitar
edificis antics amb participació privada, però, per a Les Cases Barates ni un €!!
També, hi ha una proposta d’un Parc d’Energia Fotovoltaica presentada per
alguns veïns al Consell del Barri de Can Peguera. Pensa que el barri està en
mig del Parc del Turó de la Peira de 7,71 hectàrees i el Parc Central de
Nou Barris de 17,7 hectàrees si li sumes les 11 hectàrees del barri d’Energia
Renovable, Nou Barris i Barcelona obtindrien 36,46 hectàrees de corredor a
prop de Collserola i ajudaria a complir amb la normativa de la UE en matèria de
renovables… ufff.
Bé, si estàs interessat em facilites una adreça i et faig arribar una còpia de la
proposta / treball en DVD que es va presentar.
Les Cases Barates son part de l’historia de la ciutat de Barcelona, a dia d’avui això no tant sol afecta als veïns del barri de Can Peguera, també ja a tots els barcelonins. Aquests veïns, generació darrera generació son els autèntics heroics de haver fet la cura i el manteniment del bon estat de Les Cases durant tots els anys.
Documents vídeo gràfics de Projectart – NOU BARRIS TV:
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=8AuW0mU9JDk&NR=1
cancowley diguè:
Gràcies per la informació!
Ja em posaré en contacte amb ell. Sembla un tema interessant per fer una entrada i estudiar-ho a fons! Bona revetlla!
Anònim diguè:
També, com a fons documental et recomano la web de Carme que igual que la teva ambdós feu un treball excel · lent.
Moltes gràcies.
http://memoriadelsbarris.blogspot.com.es/
Josep Maria Clariana. diguè:
Hola. Em dic Josep MAria i soc veï de Can Peguera. Molt interesat en coneixer la história del meu barri, m’agradaria saber quina és la font de l’afirmació que feu al començament: “La barriada es va construir durant la dècada dels 1930, impulsada per Ramon Albó”, ja que no em consta que, malgrat se li donés el seu nom al barri, aquest senyor fes absolutament res per la seva construcció.
Gracies.
cancowley diguè:
Gràcies! La veritat és que m’agraden molt barris com el de Can Peguera. Llàstima que sigui l’únic barri de cases barates que l’Ajuntament no enderrocarà.
Si vols més informació sobre la història de Can Peguera pots buscar en aquest altre bloc: http://memoriadelsbarris.blogspot.com.es/