Guia

Amb tant sols 12 hectàrees és el barri més petit de tots. Per això i per moltes altres raons, avui anirem a Nou Barris, al barri de Can Peguera.

Can Peguera era una masia situada a la falda del Turó de la Peira, a prop de Can Peira, que dona nom al turó. La barriada es va construir durant la dècada dels 1930, impulsada per Ramon Albó.

can peguera (3)

La característica més sorprenent del barri és la seva homogeneïtat. Es pot és l’únic barri de Barcelona on pràcticament tots els edificis són iguals. I és que tots es van construir al mateix moment i amb el mateix patró. D’una sola planta, de color blanc i emmarcades amb un color fosc, sovint blau.

???????????????????????????????

Cada casa, però, presenta lleugeres variacions. Algunes són més blanques, d’altres tenen els marcs de colors lleugerament més foscos. Blau fosc, verd fosc, blau clar, vermell, lila. Veïns asseguts fent vida al carrer. Tranquil·litat.

???????????????????????????????

Can Peguera és l’únic barri de cases barates que queda a Barcelona. Els barris del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, i la Colònia Castells, a les Corts, estan a punt de desaparèixer. El fet d’aparèixer com un barri propi dins del mapa de barris que fa uns anys va confeccionar l’ajuntament de Barcelona, sembla assegurar-li un llarg futur.

plaça sant francesc xavier anys 60

La masia de Can Peguera es va enderrocar als anys 1950, per construir-hi uns blocs de pisos modern. No es va conservar però la petita capella del segle XVIII, que avui és l’església del barri. Amb un aspecte barroc colonial, és la petita dosi d’història que conserva el Can Peguera. (A dalt, una foto dels 1960.)

???????????????????????????????

Per anar a veure el barri us aconsello anar-hi una tarda assolellada (jo hi vaig anar una tarda ennovulada). Tot i que tots els carrers semblin iguals, intenteu buscar les petites diferències entre casa i casa. Fixeu-vos també en els noms dels carrers, dedicats a pobles de Catalunya: Fonteta, Bruguera, Llafranc, Flaçà, Agullana, Rocabruna, Fitor, Celrà, Riells, Bordils. Curiosament, gairebé tot els nomes dels pobles són de la província de Girona.

???????????????????????????????

Aquí l’enllaç amb localització de Can Peguera. Podeu aprofitar i visitar l’antic Institut Mental i la seva església mig enterrada, que estan molt a prop d’aquí!