Amat, Josep - Sant Gervasi - 1944 (2)

Josep Amat, Sant Gervasi, 1944

A la passada entrada vam parlar del confús origen de Sant Gervasi de Cassoles. Avui coneixerem la manera en que es va convertir en una de les zones més boniques de la ciutat. Segons la gent que hi va viure fins als anys 1950, Cassoles era “un paradís”. Poblada per casetes amb jardí, per astrònoms, pedagogs, músics, poetes, literats, periodistes.

A l’Elvira Farreras li dec el títol de l’entrada d’avui, ja que va escriure un llibre titulat “Putxet. El paradís perdut”. I és per això que avui faré servir la paraula “paradís” per descriure el Cassoles de principis del segle XX. M’arrisco a semblar nostàlgic, a oblidar-me dels problemes d’aquella època. Jo no vaig viure aquella època. Però els que hi han viscut, els cassolencs que m’ho han relatat de primera mà coincideixen en descriure el Cassoles de fa 70 anys com un paradís.

Un historiador va dir una vegada que el passat era un país llunyà. Una ciutat llunyana, estranya. Les mentalitats de la Barcelona dels anys 1940 ens costarien d’entendre. El passat mai torna, i no vull pas que ho faci. Quan parlo del Cassoles de principis del segle XX com un paradís ho dic per esperonar el Cassoles d’avui en dia. Vull que ens plantegem perquè es va perdre aquell paradís i que es pot fer refer-lo. Refer-lo a la nostra manera, sense nostàlgia. Comencem el relat.

Una de les confusions més notables de Cassoles és la seva etimologia. Fins el 1854, l’escut de Cassoles estava format quatre cases, en referència a l’etimologia que relaciona el nom de “Cassoles” amb la contracció de les paraules “cases” i “soles”. Aquell any l’ajuntament de Cassoles va decidir canviar les “cases soles” per quatre olles o cassoles, relacionant l’origen del nom “Cassoles” amb el de les cassoles.

Escut_de_Sant_Gervasi_a_la_font_de_la_plaça_de_Molina

Escut en una font pública de la plaça Molina.Les dues branques creuades fan referència als dos sants patrons: Sant Gervasi i Sant Protasi.

A partir de 1850 es comencen a urbanitzar grans extensions de terreny. Neixen els barris del Putxet i Bertran, el Farró, i Lledó (actual Galvany). Els noms d’aquests barris venen donats pels propietaris dels terrenys: Joaquim Farró, Josep Bertran, Can Lledó (masia desapaerguda) i Can Galvany (masia de mitjans del segle XIX que encara es conserva, el propietari del qual va cedir els terrenys pel Mercat de Galvany).

Calvet, 82 - Can Galvany

Can Galvany, masia de mitjans segle XIX, actualment una escola.

La vila creix molt en extensió, fins al punt que el districte divideix el municipi en tres districtes: Lladó, Puchet i Cassolas, segons la grafia de l’època.

El municipi de Sant Gervasi de Cassoles va ser agregat a Barcelona 1897 malgrat les protestes del seu consistori. Gràcia, Sants, Sant Andreu del Palomar i Sant Martí de Provençals també van perdre la seva independència.

El Putxet i al Farró encara es conserven dues cases d’aquella primera urbanització. La data de construcció es pot veure fàcilment a la reixa de l’entrada. Al carrer Saragossa, 113 del Farró (any 1851) i Cadis, 11 del Putxet (1853). Són exemples excepcionals. Si es comparen amb tot Barcelona, no són molt antics. Però sí que ho són pel barri on es troben. Són els edificis més antics del Putxet i del Farró. Quan es van construir, eren pràcticament els únics edificis de tot el barri, envoltats de boscos i garriga.

Cadis, 11 - 1

Cadis, 11. Al mig de la reixa de la finestra, la data de construcció de la casa (1853).

???????????????????????????????

Saragossa, 113. Hi consta el cognom del propietari, Vidal, i l’any de construcció, 1851.

El Putxet.

La muntanya del Putxet a finals del segle XIX. El seu cim era absolutament erm, com ho és encara la Muntanya Pelada, al barri del Carmel.

Aquest paradís es va perdre. Es va perdre per motius econòmics i polítics. La urbanització dispersa i poc intensiva de Cassoles va ser el terreny perfecte per una de les majors operacions especulatives de la ciutat. Però d’això en parlarem a la pròxima entrada. Per avui us deixo amb els seus rastres d’aquell antic paradís, petits indrets que ens han quedat com a record.

???????????????????????????????

Plaça de Sant Joaquim, Farró

ptge de Mulet - 2

ptge de Mulet, 13

Passatge Mulet, Farró

???????????????????????????????

Carrer Pàdua, entre Homer i Berna, Putxet