Avui és Sant Jordi, i no he pogut resistir la temptació de recomanar-vos dos llibres que parlen, és clar, sobre Barcelona.

Són llibres recents, publicats fa molt poc. El primer és Masies de Sant Andreu de Palomar, publicat a principis d’any. Primer de tot, és un llistat de 159 masies que van existir a l’antic municipi de Sant Andreu, que inclou gran part de Nou Barris. Inclou descripcions molt acurades i fotografies antigues, i ens descobreix vint masies que encara hi són. Algunes de les masies han estat redescobertes gràcies als autors del llibre. El llibre inclou, a més, un llistat de malnoms d’alguns pagesos de Sant Andreu, un cens agrari del 1970 i un mapa de la localització de totes les masies. Mai cap zona de Barcelona havia pogut gaudir d’un estudi tant exhaustiu sobre la vida rural i les seves masies.

Masies de Sant Andreu de Palomar, ha estat finançat a través de verkami, cosa que dóna encara més valor al llibre. Es pot comprar a qualsevol llibreria de Sant Andreu i, avui, e les parades que trobareu a la plaça del Comerç, just al costat de Can Ros, segons el llibre, una antiga casa pairal del segle XVII. Preu: 20 euros.

2. Kert+®sz
Fotografia d’André Kertész (1894-1985).

El segon llibre que us recomano és una novel·la. Barcelona no existeix, de David Castillo parla de com pot ser la Barcelona del futur si la ciutat segueix per aquest camí. Corrupció, destrucció, feines malpagades, turisme massiu i nociu, contaminació i història. David Castillo parteix del seu barri, Vallcarca. Explica que quan baixa pel carrer de la Farigola veu que Vallcarca ja no existeix, fruit dels enderrocs que ha patit el barri, però, això sí, cada dia, centenars de turistes hi passen per anar al Park Güell.

Podreu trobar el llibre en qualsevol llibreria de Barcelona, però us recomano que el compreu en alguna llibreria petita i no pas en una cadena, on, com al FNAC, els treballadors pateixen condicions laborals molt precàries. Preu: al voltant dels 20 euros.

Espero que tingueu una bona diada i que, a més d’un llibre compreu una rosa, sigui per qui sigui. Ens veiem demà passat al número 33 d’un carrer, estret i antic, de Sant Andreu de Palomar.

Us deixo amb l’enllaç d’una pàgina web dedicada als llibres que parlen sobre Barcelona. Bona diada!