Fins el 1898, el que és ara Barcelona, tenia 9 municipis independents. Alguns d’ells, com Sarrià, Sant Andreu del Palomar o Sant Joan d’Horta, tenen un origen molt antic. D’altres, tot i tenir molta identitat, són molt més nous.

Aquest és el cas de Gràcia. Al seu municipi hi han masies i esglésies molt antigues (ja us en parlaré algun dia), però els primers carrers i places no es van obrir fins fa relativament poc. En altres paraules, Gràcia no va començar a ser un poble fins l’any 1800, aproximadament. Fins a la dècada de 1830, al territori de la vila de Gràcia hi havia sobretot masies i algun petit nucli de cases humils. Essencialment era una zona rural.

Quan caminem pels carrers de la vila, veurem molts edificis antics. En molts d’ells apareix la data de la seva construcció a la façana. Si us hi fixeu, però, notareu que en molt pocs hi apareix una data més antiga que l’any 1850. I el cert és que podem trobar molt pocs edificis d’abans d’aquesta data. Però, si us hi esforceu, en trobareu algun.

D’aquests, destaca un edifici del carrer Montseny. Si veniu per Gran de Gràcia i gireu cap a Montseny, passareu per un carreró, el carrer de l’Àngel. Just després veureu que hi ha un edifici que no segueix la línia de la façana dels edificis que estan al seu costat.

02. 3

Si us hi fixeu, encara podreu veure restes de la pintura que decorava la façana (apareix una figura que pot ser Sant Miquel) i fins i tot alguns colors.

Montseny, 7-9 (2)

Al mig de la façana, just entre el primer i segon pis, apareix l’any de construcció de l’edifici: 1792!

???????????????????????????????

A la vila, i a la seva part alta, hi ha masies i esglésies (Can Trilla, Església del Josepets, etc) que són més antigues. Però aquest és, sens dubte, l’edifici urbà més antic que conserva la vila. Aquesta casa ja no és una masia, sinó que està pensada per a formar part d’un carrer, acompanyada, a banda i banda d’altres edificis. I això és el fascinant d’aquesta casa. Perquè van construir una casa pensada per a un carrer si llavors no hi havia res sinó camps? 225 anys més tard, podem dir que els seus constructors la van encertar.