03. Sant Cebrià

Si viviu al barri de Montbau (districte d’Horta-Guinardó), potser ja la coneixeu. Sinó, us la presento. És l’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina.

L’edifici potser no té un gran interès arquitectònic, però us recomano molt visitar-la. Per cinc raons: pel seu fàcil accés, pel camí que hi porta, pel fet d’estar amagada, pel barri de Montbau i sobretot per la seva història.

Tot i estar a 10-15 minuts a peu des de l’estació de metro de Montbau o Mundet (Línia 3), es troba al mig del bosc, a un costat d’un torrent, a la falda de Collserola.

El camí és curt però resulta molt agradable. La vegetació és frondosa, ja que us trobareu en una zona enclotada. A més s’allunya molt del que estem acostumats a trobar els barcelonins quan anem a un parc. Aquí ningú no ha civilitzat la vegetació, estem en plena natura.

La seva localització. Si no fos per que sabéssiu que existeix, no sabríeu on és, encara que passéssiu pel davant. Es troba dins d’una propietat privada; però els cartells ho diuen ben clar: l’accés és obert als visitants. Tot i això, haureu de parlar amb els propietaris per entrar-hi (estan a la casa del costat).

Montbau és un barri construït de nova planta entre 1957 i 1965. Per això té una gran homogeneïtat arquitectònica, a més d’una abundant vegetació. Són interessants de veure la plaça major (Esplanada de Montbau), a tocar de la ronda de dalt, i el conjunt del carrer Ceràmica (i la petita obra d’art que els veïns han creat al peu del carrer).

Per últim, la història. Es tracta d’una ermita realment molt antiga, en peu des del segle XII, tot i que reformada posteriorment. Té una façana senzilla, del segle XVII i un altar d’estil gòtic plateresc. El que és sorprenent és que justament aquesta ermita, tan amagada, tan discreta, hagi tingut dos inquilins tant famosos: Ignasi de Loyola i Francesc d’Assís. És així que m’agrada gaudir de la història, en un lloc tranquil, sense càmeres de fotos, sense guies, sense pedestals.

Atenció! Aquesta informació no és del tot segura, sobretot per sant Francesc. Molts però la consideren força probable. A Francesc li hagués encantat un lloc com aquest. Espero que a vosaltres també!

Per acabar, uns quants enllaços d’interès:

–   com arribar a l’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina.

enllaçsobre els tots els monestirs que existeixen i han existit a Catalunya. La pàgina de l’enllaç es centra en el desaparegut convent de Sant Francesc, on probablement es va allotjar Francesc d’Assís i que va acollir la primera comunitat franciscana de Catalunya. Aquesta comunitat encara existeix avui en dia, però ja us en parlaré un altre dia.